Strona główna
  1. Wiadomości
  2. O cukrzycy
  3. Porady
  4. Sprzęt i leki
  5. Więcej
  6. Przydatne
  7. O portalu
diabetyk24.pl
Accu-Chek Instant

FreeStyle Libre 2

Ypsomed

Dexcom One+
Artykuły
O cukrzycy
Cukrzyca typu 2
Odżywianie
Pompy insulinowe
Monitoring glikemii
Glukometry
Nakłuwacze
Peny
Insuliny

Dodaj komentarz
Odżywianie

Jak używać naturalny słodzik ze stewii?

źródło: info. prasowe Stewiarnia, dodano: 21 października 2014 r.

StewiarniaNaturalny słodzik ze stewii to zdrowa alternatywa dla cukru czy sztucznych słodzików. Nie wszyscy wiedzą jednak, jak i pod jaką postacią używać stewii. Stewiarnia.pl radzi, jak najlepiej posłodzić stewią, żeby było słodko i bez kalorii.

Stewia, zwana też złotą rośliną z Paragwaju, zawiera w swoich liściach substancje nawet kilkaset razy słodsze od cukru. Nie są one przyswajane przez człowieka, dlatego nie dostarczają organizmowi żadnych kalorii i mają prawie zerowy indeks glikemiczny. Przez wieki używana przez Indian z Ameryki Południowej, obecnie stewia podbija kuchnię europejską. W Polsce dostępna jest pod wieloma postaciami słodzików lub liści. O ile używanie liści stewii przysparza trochę problemów, o tyle słodziki z ekstraktu ze stewii mają szerokie zastosowanie.

Stewia w tabletkach - do kawy i herbaty

Słodzik w tabletkach idealnie nadaje się do ciepłych napojów, bardzo dobrze się rozpuszcza i nadaje napojowi słodkiego smaku. Jedna tabletka odpowiada jednej kostce czy łyżeczce cukru, a ma tylko ułamek kalorii (o,12 kcal). Opakowanie przypomina pudełko Tic Taców - jest więc poręczne i można mieć je zawsze przy sobie.

- Stewia w tabletkach jest też jedną z bardziej ekonomicznych form słodzika - w jednym opakowaniu znajduje się aż 300 tabletek, po kilka groszy jedna - mówi Beata Straszewska z centrum wiedzy o stewii Stewiarnia.pl.

Jak używać stewii?

Stewia w kryształkach - do gotowania i pieczenia

Stewia w kryształkach wygląda tak samo jak cukier i łatwo stosuje się ją jako jego zamiennik. Najprostszym rozwiązaniem jest słodzik 1:1, którego używa się w takich samych ilościach jak cukru. Dlatego świetnie sprawdza się w codziennym gotowaniu. Zamiast wsypać do herbaty łyżeczkę cukru, dodaje się łyżeczkę stewii. Tą stewią można posłodzić kawę, dodać do przetworów, wypieków czy naleśników. Stewia w kryształkach jest połączona z erytrytolem, naturalną substancją pochodzącą z winogron bądź gruszek, która doskonale balansuje posmak stewii, dzięki czemu jest on zupełnie niewyczuwalny.

Stewia w kryształkach nadaje się do pieczenia i gotowania w wysokich temperaturach, nie gorzknieje nawet przy 200 stopniach, tak jak robią to sztuczne słodziki. Wersją ekonomiczną jest stewia w kryształkach 10:1 - jest ona 10 razy słodsza od cukru i dlatego wystarczy użyć jej 10 razy mniej, niż tradycyjnego cukru.

- Dużo osób skarży się na gorzki posmak stewii, tymczasem w większości tych przypadków, winę za specyficzny posmak ponosi zbyt duża ilość dodanego słodziku lub złe połączenie stewii z tanią, ale nie zawsze smaczną, substancją dodatkową. Dzięki temu, że stewia jest nawet kilkaset razy słodsza od cukru, wystarczy jej mała ilość. Zbyt duża faktycznie może popsuć smak, więc warto uważnie ją odmierzać - tłumaczy ekspertka ze Stewiarnia.pl. - Z tego względu najlepszym wyjściem dla zaczynających przygodę ze stewią jest stewia w kryształkach, właśnie ta 1:1, która najbardziej przypomina cukier pod względem smaku i konsystencji - dodaje Straszewska.

Stewia w płynie - do sałatek, napojów, sosów

Stewia w płynie jest idealna do słodzenia wszystkiego co płynne lub półpłynne. Ma bardzo szerokie zastosowanie. Można nią słodzić nie tylko kawę i herbatę, ale także jogurty, kakao, ciasto na placki, budynie, bitą śmietanę, sałatki, różnego rodzaju sosy i desery. Trzy krople odpowiadają jednej kostce cukru i mają prawie zero kalorii. 100 ml stewii w płynie to równowartość 3,2 kg cukru i może starczyć nawet na kilka miesięcy.

* Dane dotyczą produktów Natusweet dostępnych na stronie www.stewiarnia.pl. Produkty innych firm mogą się różnić właściwościami odżywczymi i pojemnością słodzików z ekstraktu ze stewii.

Czy warto zabierać ze sobą zdrowe przekąski do pracy? Pomysły na zdrowe śniadania w biurze

Jeśli jeszcze tego nie zrobiliście, koniecznie polubcie nasz profil na FB!


Wszelkie materiały (w szczególności materiały i opracowania własne) zamieszczone w niniejszym Portalu chronione są przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Materiały te mogą być wykorzystywane wyłącznie na postawie stosownych umów licencyjnych. Jakiekolwiek ich wykorzystywanie przez użytkowników Portalu, poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym, bez ważnej umowy licencyjnej jest zabronione.



reklama





Najnowsze komentarze [2]

Masz swoją opinię na ten temat? Tu jest miejsce, gdzie możesz ją wyrazić! Pisz, komentuj i dyskutuj. Pamiętaj o tym, że nie będą tolerowane niecenzuralne wypowiedzi i wulgaryzmy.

~byczyca  IP: 46.112.179.xxx(2015-05-07 10:08:54)
Witam,ja uzywam sstewi od kilku lat,1op.75g.mam juz 4 miesiace,a niezuzylam jeszcze polowy-koszt 12zl,w rossmanie,to pierwsze,2 juz taniej bo tylko uzupelnienie 150g,za11zl.stosuje tez ksylitol ale to bardziej dla syna[zdrowe nawyki]on niema cukrzycy.,staz 13lat

~Marysia  IP: 83.26.57.xxx(2014-12-29 22:16:46)
Dobry artykuł o tej roślinie, ja ją używam nie stale lecz od czasu do czasu, tego cukru ze stewii ostatnio użyłam do ciasta i tylko po wierzchu posypałam sernik jaki upiekłam. Szkoda ,że dla diabetyków nie ma takiego placka w sklepach, bo na pewno by znikał szybko.


Powrót Do góry

mojacukrzyca.org - Odżywianie: Jak używać naturalny słodzik ze stewii?
Jeżeli na tej stronie widzisz błąd lub masz uwagi, napisz do nas.



Eversense E3

Fundacja dla Dzieci z Cukrzycą
Refundacja CGM
Przydatne
Informacje
Bądź na bieżąco!
Kącik literacki
Wszystko o Accu-Chek
Specjalista radzi
DiABEtyK
Na komputer i telefon
Ministerstwo Zdrowia
Światowy Dzień Cukrzycy
Cukrzyca tamtych lat
DME obrzęk plamki
Ciekawostki
O portalu

Redakcja portalu | Napisz do redakcji | Newsletter | O portalu | Media o portalu | Linki | Partnerzy | Nasze bannery | Logo do pobrania | Patronat medialny
Portal mojacukrzyca.org ma charakter jedynie informacyjny. Wszelkie decyzje odnośnie leczenia muszą być podejmowane w porozumieniu z lekarzem i za jego zgodą.
Portal jest prowadzony przez osobę fizyczną wyłącznie w celach osobistych. | Copyright © mojacukrzyca.org 2001-2024 Wszelkie Prawa Zastrzeżone
Ostatnia modyfikacja: Czwartek, 18 kwietnia 2024 r.

Zadaj pytanie on-line